Ken je kat
Kattengedragstherapie

Ken jij je kat?

“Natuurlijk ken ik mijn kat!” zal je antwoorden. Je weet immers welke brokjes je kat het liefste eet, waar in huis hij graag ligt te slapen en wat zijn favoriete speeltjes zijn.

Maar kén jij je kat ook? Weet jij waarom hij bepaald gedrag vertoont en wat hij hiermee bedoelt? Waarom krabt hij aan de bank en niet aan de krabpaal? Waarom heeft hij plotseling ruzie met de andere kat in huis en waarom plast hij niet meer in de kattenbak?

Ik ben er om je te helpen! Je kat kennen betekent namelijk meer dan alleen maar weten wat zijn lievelingsspeelgoed is. Je kat kennen betekent dat je begrijpt waarom hij bepaald gedrag vertoont en dat je weet hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Ik kan je hierbij helpen en ervoor zorgen dat jij en je kat geen geheimen meer voor elkaar zullen hebben. Leer je kat kennen en los daarmee problemen op!

Wie ben ik?

Mijn naam is Tamara en samen met mijn man woon ik in Heesch. Ons huis zou geen thuis zijn zonder onze huisdieren. Wij zijn dan ook heel blij met onze ex-asielkat Gijsje en niet te vergeten onze roodwangschildpad Gonzo en zijn aquariumvriendjes.

Van pluchen kat naar echte kat

Een dierenliefhebber ben ik al mijn hele leven. Ongemerkt was de fascinatie voor katachtigen al op jonge leeftijd aanwezig. Waar andere kinderen hielden van dolfijnen of paarden, was ik dol op tijgers en leeuwen. Jammer genoeg voor mij bleef het bij het knuffelen van mijn tijgers van pluche, want mijn ouders hielden het wat betreft huisdieren liever bij hamsters en cavia’s.

Toen ik 16 jaar was ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij de dierenopvang in Oss. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met katten en dit is waar mijn liefde voor hen is ontstaan. Ik wist nog helemaal niets van katten en hun gedrag, het duurde dan ook niet lang voordat ik de eerste krab op mijn hand kreeg. Ik liet me echter niet uit het veld slaan, want het gedrag van de katten vond ik intrigerend en het maakte me nieuwsgierig. Waarom trok de ene kat zich zo angstig terug en stond de andere juist luid miauwend bij de deur? En wat was mijn rol in dit alles, wat kon ik doen om ervoor te zorgen dat ze zich wat fijner gingen voelen?

Toen ik na enkele jaren een baan aangeboden kreeg bij de dierenopvang, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Ik kon van mijn hobby mijn werk maken en wat is er nu mooier dan dat?

Het bleef kriebelen

Mijn honger naar kennis over katten bleef bestaan en van een vriendin kreeg ik het perfecte verjaardagscadeau: een 1-daagse cursus over kattengedrag bij de Tinley Academie. Na het volgen van deze leuke en leerzame dag wist ik het zeker, hier wilde ik mee verder! Ik besloot de opleiding tot kattengedragstherapeut bij de Tinley Academie te gaan volgen. Ik deed dit naast mijn werk en ik mocht in 2015 mijn diploma in ontvangst nemen.

Mijn werk was de uitgelezen plek om mijn opgedane kennis in praktijk te brengen. Jarenlang heb ik leren omgaan met katten met de meest uiteenlopende karakters én hun eigenaren. En juist dit contact met die eigenaar is zo belangrijk, want het geven van goed advies en de juiste informatie zorgt uiteindelijk voor een gelukkige eigenaar en een gelukkige kat!

De toekomst

In 2021 heb ik mijn eigen bedrijf “Ken je kat” opgericht om me meer te kunnen gaan richten op het helpen van katten en hun eigenaren. Ik vind het enorm leuk om mijn kennis te delen. Wanneer anderen daar vervolgens mee aan de slag gaan en resultaat boeken, voelt dat als de kers op de taart. Ik hoop veel katten en eigenaren te kunnen gaan helpen, zodat iedereen straks volmondig kan zeggen, “ja, ik ken mijn kat!”

Waarom voor mij kiezen?

Kattengedragstherapeut is in Nederland een vrij beroep. Dit wil zeggen dat iedereen zich gedragstherapeut mag noemen, of je er nu voor gestudeerd hebt of niet. Best lastig voor diegene die hulp in willen schakelen om te weten of ze te maken hebben met een gediplomeerd persoon of niet. Ik ben als gedragstherapeut werkzaam bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Dit is een organisatie voor gediplomeerde gedragstherapeuten die werkzaam zijn in het hele land. Bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren zorgen wij ervoor dat onze kennis up-to-date blijft door jaarlijkse nascholingen en intervisies bij te wonen. We houden elkaar op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken, delen onze kennis en houden elkaar op die manier scherp.

Daarnaast heb ik me mogen aansluiten bij de SPPD (Stichting Platform Professionele Diergedragsdeskundige), hét kwaliteitslabel voor dierenprofessionals. Voorwaarden om je hierbij te mogen aansluiten zijn dat je een minimumaantal consulten per jaar doet, nascholingen volgt en aanbevelingen hebt van dierenartsen. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door de SPPD en op die manier zijn eigenaren ervan verzekerd een betrouwbare en vakkundige gedragstherapeut in de arm te nemen. Nog een voordeel: als je kat verzekerd is wordt de gedragstherapie (deels) vergoed vanuit de verzekering conform polis.

Ben je dus op zoek naar een betrouwbare, ervaren en kundige gedragstherapeut? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Gedragstherapie

Ken je kat.

Je kat kennen is je kat begrijpen. Begrijpen waarom hij bepaald gedrag vertoont en weten wat hij ermee bedoelt. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Katten spreken immers niet onze taal en daarom loopt de communicatie tussen jou en je kat misschien niet altijd even goed. Misschien vertoont je kat soms gedrag waar je minder blij mee bent en dat kan dan tot behoorlijk vervelende situaties en zelfs frustraties leiden. Gelukkig is dat iets waarbij ik je als gedragstherapeut kan helpen!

“Kattengedragstherapie, wat is dat nu weer?”

Veel mensen hebben nog nooit van een kattengedragstherapeut gehoord en trekken dan ook verbaasd hun wenkbrauwen op als ze het horen. Bij honden is het volgen van een cursus of het inschakelen van een gedragstherapeut iets wat veel bekender is. Onterecht wordt vaak gedacht dat je katten niets kunt leren of dat een kat zichzelf wel redt en niet meer nodig heeft dan een kattenbak, eten en drinken.

Niets is echter minder waar. Als eigenaar speel je een belangrijke rol in het geluk en welzijn van jouw kat en ook bij het oplossen van probleemgedrag. Je kat is zeker in staat te leren en met de juiste hulp kan probleemgedrag aangepakt worden.

Puzzelen

Als kattengedragstherapeut ga ik samen met jouw hulp als eigenaar bekijken waaróm je kat bepaald gedrag vertoont, wat is de motivatie? Een kat zal namelijk beslist niet zomaar ruzie krijgen met zijn huisgenootje en zeker niet expres naast de kattenbak plassen. Er is een oorzaak voor dit gedrag en deze achterhalen is een eerste belangrijke stap in het kunnen oplossen van het probleemgedrag.

Het opsporen van deze oorzaak is als het oplossen van een puzzel. Er kunnen veel factoren een rol spelen, zoals bijvoorbeeld de socialisatie van je kat, eerdere ervaringen, jouw reactie op het gedrag van je kat. Alles kan meespelen in het ontstaan en in stand houden van het gedrag. Pas als ik al deze puzzelstukjes heb gevonden en samengevoegd, is het beeld compleet en weet ik wat de motivatie van jouw kat is.

Nu is de beurt aan jou!

Zodra ik weet waarom je kat bepaald gedrag vertoont kan ik gaan kijken hoe we dit gedrag kunnen aanpakken en in goede banen kunnen gaan leiden. Ik geef je advies op maat, passend bij jouw situatie en jouw kat. Met de gegeven adviezen ga je vervolgens zelf aan de slag.

Je bent natuurlijk benieuwd hoe groot de kans is dat het probleemgedrag van jouw kat op te lossen is. Dit hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld om wat voor soort probleem het gaat en hoe lang het al aanwezig is. Ook jouw mogelijkheden als eigenaar en je inzet in het uitvoeren van het behandelplan spelen een rol.

Eén ding is zeker: wij gaan er samen alles aan doen om je kat en jou weer gelukkig te maken!

Hoe werkt het?

Veel van de dingen die onze katten doen vinden we geweldig, maar er zijn helaas soms ook gedragingen waar me minder blij van worden. Een kat kan verschillende vormen van probleemgedrag laten zien. Je kunt dan denken aan het volgende:

  • Onzindelijkheid
  • Sproeien
  • Angst (voor bijv. mensen, soortgenoten, andere dieren of bepaalde situaties)
  • Agressie naar mensen
  • Agressie naar soortgenoten of andere dieren
  • Krabben aan meubilair
  • Onrust, stress en spanning

Vertoont je kat een van deze probleemgedragingen? Dan kan ik je helpen!

Staat het gedrag waar jij problemen mee ondervindt er niet bij? Geen nood, ook dan kun je contact met mij opnemen om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Wanneer je contact met mij hebt opgenomen zal ik bekijken op welke manier ik je het beste kan helpen. In de meeste gevallen zal dit een gedragsconsult aan huis betreffen, maar soms is een preventieadvies of een telefonisch adviesgesprek al voldoende.

Gedragsconsult

Zit je als eigenaar met de handen in het haar en weet je niet meer hoe je het probleemgedrag van je kat kunt oplossen? Een gedragsconsult biedt dan uitkomst!

Iedere kat en iedere situatie is anders. Daarom is advies op maat belangrijk. Wanneer je kiest voor een gedragsconsult kom ik bij je thuis langs om de oorzaak van het probleemgedrag te achterhalen. Vervolgens krijg je van mij een behandelplan wat op maat gemaakt is, passend bij jouw kat en jouw situatie. En daarmee ga je vervolgens zelf aan de slag.

Een gedragsconsult bestaat uit de volgende onderdelen:

Klik hier voor mijn tarieven.

Preventieadvies

Voorkomen is beter dan genezen!

Je wilt natuurlijk graag probleemgedrag bij je kat voorkomen en daar kan een preventieadvies je bij helpen. Ik kom bij je thuis langs voor een bezoek van 1 uur waarin ik je zal voorzien van praktische tips en advies. Alles om ervoor te zorgen dat je kat zo gelukkig mogelijk kan zijn!

Enkele voorbeelden van situaties waarin een preventieadvies je kan helpen:

Ook in andere situaties kan preventieadvies nodig zijn. Neem met mij contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Klik hier voor mijn tarieven.

Telefonisch adviesgesprek

Een eenvoudige en korte vraag over (probleem)gedrag? Kies dan voor een telefonisch adviesgesprek.

Voorafgaand aan het telefonisch adviesgesprek kan ik je vragen enkele filmpjes van het gedrag te maken of observaties te doen. Tijdens de belafspraak van 30 minuten zal ik vervolgens nog enkele aanvullende vragen stellen en krijg je hierna direct advies passend bij jouw situatie.

Een paar voorbeelden van hulpvragen waarbij een telefonisch adviesgesprek uitkomst kan bieden:

Wanneer het om complexer probleemgedrag gaat, raad ik je aan te kiezen voor een gedragsconsult.

Klik hier voor mijn tarieven.

Tarieven

Wat kost het inschakelen van hulp?

Gedragsconsult
  • € 195 euro
  • voor een enkelvoudig probleem
  • huisbezoek van 1,5 uur
  • verslag voor eigenaar en (eventueel) dierenarts
  • nazorgperiode van 2 maanden
Gedragsconsult plus
  • € 315 euro
  • voor meervoudige problemen
  • huisbezoek van 2,5 uur
  • verslag voor eigenaar en (eventueel) dierenarts
  • nazorgperiode van 2 maanden
Preventieadvies
  • € 65 euro
  • om probleemgedrag te voorkomen
  • huisbezoek van 1 uur
Telefonisch adviesgesprek
  • € 45 euro
  • voor vragen over eenvoudig (probleem)gedrag
  • belafspraak van 30 minuten

Bovengenoemde prijzen zijn exclusief reiskosten en eventuele parkeerkosten. Reiskosten bedragen € 0,35 cent per kilometer berekend vanaf Heesch naar jouw woonadres (heen en terug).

Heb je een huisdierverzekering?

Ik ben geaccrediteerd door de SPPD (Stichting Platform van Professionele Diergedragstherapeuten). Dit betekent dat mijn gedragsconsulten (gedeeltelijk) vergoed worden door dierverzekeraars, afhankelijk van je polis. Informeer bij je verzekeraar of gedragstherapie in je polis is opgenomen.

Werkgebied

Klik voor een interactieve kaart.

Ik ben werkzaam in een deel van Noord-Brabant (van Den Bosch, Rosmalen, Oss, Heesch, Grave, Cuijk, Boxtel, Helmond en Best), een gedeelte van Gelderland (van Werkendam, Geldermalsen, Zaltbommel tot aan Kerkdriel) en een stukje aan de noordkant van Limburg (Venray).

Zie Tinley Gedragstherapie voor Dieren voor mijn exacte postcode regio's.

Valt je woonplaats buiten mijn regio? Dan verwijs ik je graag door naar een Tinley-collega bij jou in de buurt.

Contact

Wil je een afspraak maken of vrijblijvend informeren hoe ik je kan helpen?
Neem dan contact met mij op!
Dit kan via onderstaand contactformulier of door een e-mail te sturen naar info@kenjekat.nl. Ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Naam

E-mail

Telefoonnummer

Postcode

Bericht

Tamara Visser
Gediplomeerd kattengedragstherapeut, werkzaam bij
Werkgebied
Ik ben werkzaam in het noorden en oosten van Noord-Brabant, het zuidwesten van Gelderland en het noorden van Limburg. Klik hier om mijn werkgebied te zien.
Contact
Tel: 06-51975029
E-mail: contact@kenjekat.nl
KvK: 81590903
Geaccrediteerd door